Rasul e sanatos sau vicios?

„Omenirea are o singură armă cu adevărat eficientă, iar aceasta este râsul” – MARK TWAIN

Depinde mult felul in care privesti oamenii, viata si lucrurile, de firea omului, de educatie. Ea poate fi influentata chiar de starea sufleteasca de moment.

In spusele inteligentului Mark Twain care marturisesc mi-a incantat anii copilariei prin lectura celor doua romane ale sale celebre….dar mai multe impresii pozitive de ordin literar nu prea mi-a mai lasat la anii maturitatii…gasesc un cuvant nepotrivit si suparator urechilor mele care m-am nascut in Europa. Sa nu uit deci ca Mark Twain este american si armele in America sunt privite cu respect nu doar cu ingrijorare.

Ca romanca ce sunt de mult dintotdeauna stiu ca rasul este un medicament, ceva cu totul si cu totul benefic pentru om si sanatatea lui. Nu provoaca doar veselie si bucurie, destindere totala. Prin aceste efecte diminuand efectele daunatoare ale stresului zilnic. Mintea este reechilibrata dupa un ras copios, limpezita. Imi simt intregul organism mai sanatos, parca durerile dispar, nelinistile fug, tensionarile sunt inlocuite de un tonus minunat care faciliteaza buna intelegere cu semenii. Veselia trezeste in orice om optimismul care ar trebui sa fie optica tututror asupra vietii. Stim zicala cu paharul pe jumatate plin.

Asadar si prin urmare , „Rasul este cel mai bun medicament” pe drept cuvant: nici efecte secundare nu are, iar pe deasupra este gratis! Cuvantul magic..

Cristina David.

2 răspunsuri la „Rasul e sanatos sau vicios?”

  1. Cu siguranta ‘rasul’ in sensul literal al cuvantului are multe beneficii : destindere, desprindere fata de greutatile intalnite zi de zi ,detasare deci fata de uratenia vietii……poate face minuni in directia sanatatii psihice . Sigur insa ca avem nevoie de un ras inteligent , doar atunci el nu are efecte secundare….. Cred cu tarie ca rasul la Mark Twain este ceva cu adevarat pozitiv, caci el nu se vrea a fi o rezolvare a marilor probleme si Mark Twain da cuvantului ‘arma’ sensul restrans de mijloc de aparare la nivel individual.Caci este limpede ca rasul in sens larg, la nivel de societate, devine o piedica uriasa in calea constientei si deci constiintei sociale.

    Apreciază

  2. Râsul este o formă de expresie a feței umane care exprimă veselie, fiind în corelație cu o serie de procese fiziologice. Este reacția normală a unui om sănătos la o situație comică, însoțită de o stare de relaxare după constatarea lipsei pericolului, sau conflictului fiind și o reacție de autoapărare față de senzația de teamă. Ramura științifică care se ocupă cu studiul râsului se numește gelotologie (grec. „gelos” = râs). Ar fi interesant poate de studiat rasul dpdv stiintific desi nu schimba datele problemei. Rasul este o activitate/manifestare pur omeneasca ce are din toate studiile facute, efecte pozitive, benefice. Nu vorbim aici , cu siguranta despre acel ras forțat, sardonic, sau râsul convulsiv, ce poate fi considerat în unele cazuri ca un râs patologic, generat de tulburări psihice, fiind simptomele unor boli de natură nervoasă. Multumesc pentru comentariu si sa ai un Praznic Luminat in cele doua zile care urmeaza.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: