Am grupat sub acest titlu general mai multe spuse (citate) ale unor persoane mai mult sau mai putin cunoscute de noi, in general. Pe mine m-au ajutat citindu-le si recitindu-le ca sa-mi amintesc cat de puternic este sentimentul iertarii care iti da libertatea sa mergi inainte in viata cu inima dezpovarata de resentimente. Iertarea impreuna cu uitarea celor rele petrecute te schimba enorm si te face mai bun si-ti usureaza relatile cu cei de langa tine.
„Cat de bine e sa uitam de ranchiuna! Cine vrea sa traiasca in umbra cand putem alege sa facem un pas inainte si sa traim in lumina soarelui?” (Madame de Stael).
„Cei slabi nu pot ierta niciodata. Iertarea e trasatura celor puternici.” (Mahatma Gandhi)
„Cand ierti iti dai voie sa fii impacat”. (Marion Cotillard)
„Iertarea este adevarata solutie pentru a merge mai departe. Iertarea te elibereaza de trecut si iti restituie viata.” (Christiane Northrup)

Si un citat care mie, personal, imi spune multe…
„Daca am putea cunoaste trairile ascunse ale dusmanilor nostri, am descoperi in viata fiecarui om destula suparare si suferinta incat sa topeasca orice dusmanie.” (poetul american Henry Wadsworth Longfellow).
Am gasit ca aceste cuvinte exprima un punct de vedere omenesc prin excelenta, atitudinea care sta la baza gandirii crestine ce presupune atentia fata de aproapele.
Ma opresc astazi aici, voi reveni, sper, cu o alta ocazie asupra subiectului iertarii care este de o mare sensibilitate.
Va doresc pace, liniște, cu toate bune, frumoase și la locul lor! Asa cum stie a le randui doar Dumnezeu!
Cristina David
„Daca am putea cunoaste trairile ascunse ale dusmanilor nostri, am descoperi in viata fiecarui om destula suparare si suferinta incat sa topeasca orice dusmanie.” (poetul american Henry Wadsworth Longfellow).
Bun, daca este asa, este minunat! Caci lucrurile sunt reciproce! Si dusmanii nostri gasesc in noi motive destule ca sa li se topeasca dusmania ….
Prroblema este cand stabilim CINE ne este DUSMAN?
Dumnezeu sa ne ajute sa nu consideram pe altii dusmani ci sa ne consideram pe noi insine dusmanii proprii ….atunci este rezolvata problema dusmaniei ….
ApreciazăApreciază
Cuvantul dusman trebuie inteles la modul la care e bine s-o facem, adica omul care ne-a gresit. Eu am gasit citatul in romaneste si l-am reprodus intocmai.
Citatul in limba engleza este : “If we could read the secret history of our enemies, we should find in each man’s life sorrow and suffering enough to disarm all hostility.”
Prin urmare nu este greu raspunsul la intrebarea cine ne este dusman, este persoana care ne-a gresit cu ceva. Adeseori se foloseste acest cuvant.
In The Lord’s Prayer : …”Forgive us our trespasses as we forgive those who trespass against us”. Trespassing is quite a serious offense.
Pe de alta parte, noi luptam cu noi insine , o viata intreaga ca sa ne induhovnicim asadar putem spune ca ne suntem dusmani noua insine.
ApreciazăApreciază